Home

Valoriseren van Leidse regeneratieve therapieën

Om nieuwe ontdekkingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde vanuit het laboratorium naar patiënten te brengen is er specifieke kennis nodig. Die kennis om ontdekkingen te gelde te maken noemen we ook wel valorisatie. Hiervoor is een samenwerking van publieke instelling met de private sector nodig.

Leiden BioScience Park

Het LUMC is onderdeel van het Leiden BioScience Park (LBSP). Op dit park zijn diverse bedrijven gevestigd die zich bezighouden met regeneratieve geneeskunde. Ze ontwikkelen concrete toepassingen en intermediaire componenten die essentieel zijn voor de productie van regeneratieve zorgoplossingen. Het LUMC is onderdeel van de innovatiemotor bij publiek-private samenwerkingen met nieuwe en bestaande bedrijven op het LBSP en daarbuiten.

Starfish Innovation

Starfish Innovations is een investeringsfonds en hub voor commercialisering die doorbraken in regeneratieve geneeskunde wil versnellen. Starfish Innovations, opgericht in 2016 door het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft een sterke vroege pijplijn van regeneratieve geneeskunde-technologieën opgebouwd doordat zij directe toegang tot de veelbelovende wetenschap in het LUMC en haar wereldwijde netwerk van academische instellingen en de industrie heeft.

Onder leiding van een gepassioneerd team met sterke wetenschappelijke en zakelijke expertise, start Starfish Innovations academische pilot-projecten van de vroegste stadia tot proof-of-concept en het vervolg. Projecten worden geselecteerd op basis van de potentiële impact. Eerst wordt strategische financiering verstrekt om technische en / of commerciële haalbaarheid aan te tonen. Naarmate het project vordert, brengt Starfish Innovations de meest effectieve ontwikkelingsstrategieën voor deze veelbelovende technologieën in kaart. Wanneer mijlpalen worden bereikt en projecten met succes worden afgerond, ondersteunt Starfish Innovations het projectteam bij het opzetten van een spin-off bedrijf of zorgt het voor de verdere commercialisering van de resultaten via transacties met derden.

Naast de ontwikkeling van een pijplijn van regeneratieve therapieën, biedt Starfish Innovations ook toegang tot cGMP-faciliteiten van wereldklasse en deskundig regulatoir advies voor de ontwikkeling en productie van cel- en gentherapieën via onze aangesloten GMP-faciliteit NECSTGEN.

Center for Commercialisation of Regenerative Medicine

Op internationaal niveau werken we nauw samen met het Canadese initiatief Center for Commercialisation of Regenerative Medicine (CCRM), dat zich richt op de commercialisatie, valorisatie of vermarkting van “levende” regeneratieve therapieën. Wij hebben de ambitie om de Europese hub voor CCRM te worden, zodat heel Europa in Leiden terecht kan voor de commercialisatie van hun regeneratieve zorgoplossing. Momenteel is er al een Australische CCRM-hub en worden er hubs opgezet in Japan en Israel.

Leidsch Dagblad: ATMP’s, een nieuw type medicijnen, vindt maar moeilijk de weg naar de medische praktijk

Leidsch Dagblad: ATMP’s, een nieuw type medicijnen, vindt maar moeilijk de weg naar de medische praktijk

Een hele nieuwe klasse geneesmiddelen, de zogeheten ATMP’s, ligt ongebruikt in laboratoria omdat de makers niet goed weten hoe ze daarvan een kant-en-klaar product kunnen maken. Dat schrijf het Leidsch Dagblad. 

Middel tegen afstoting donornier door BK-virus zet stap naar kliniek

Middel tegen afstoting donornier door BK-virus zet stap naar kliniek

Infectie met het BK-virus kan bij niertransplantatiepatiënten leiden tot een ernstige vermindering van nierfunctie en verlies van de getransplanteerde nier. LUMC-onderzoekers en LRMP zijn een oplossing op het spoor en krijgen ruim 900.000 euro om deze naar de kliniek te brengen.

'Europa dreigt ingehaald te worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde'

'Europa dreigt ingehaald te worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde'

Dat zegt hoogleraar Nierziekten aan het LUMC Ton Rabelink in een interview met Horizon, het magazine voor EU Research & Innovation.