Home

Valoriseren van Leidse regeneratieve therapieën

Om nieuwe ontdekkingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde vanuit het laboratorium naar patiënten te brengen is er specifieke kennis nodig. Die kennis om ontdekkingen te gelde te maken noemen we ook wel valorisatie. Hiervoor is een samenwerking van publieke instelling met de private sector nodig.

Leiden BioScience Park

Het LUMC is onderdeel van het Leiden BioScience Park (LBSP). Op dit park zijn diverse bedrijven gevestigd die zich bezighouden met regeneratieve geneeskunde. Ze ontwikkelen concrete toepassingen en intermediaire componenten die essentieel zijn voor de productie van regeneratieve zorgoplossingen. Het LUMC is onderdeel van de innovatiemotor bij publiek-private samenwerkingen met nieuwe en bestaande bedrijven op het LBSP en daarbuiten.

Leiden Regenerative Medicine Platform

Het Leiden Regenerative Medicine Platform (LRMP) brengt nieuwe geneesmiddelen dichter bij de patiënt door innovatieve therapieën, diagnostiek en technologieën voor regeneratieve geneeskunde op de markt te brengen en doorbraken in de regeneratieve geneeskunde te versnellen. Na de oprichting in 2016 door het LUMC, heeft het Leiden Regenerative Medicine Platform fondsen aangetrokken om de commercialisering van haar bestaande pijplijn van technologieën voor regeneratieve geneeskunde te ondersteunen.

Het Leiden Regenerative Medicine Platform werkt vanaf de vroegste stadia met academische projecten, met gepatenteerde toegang tot intellectuele eigendom ontwikkeld in het LUMC. Bovendien werkt het Platform samen binnen sterke netwerken in heel Europa, die wetenschappelijke innovatie in regeneratieve geneeskunde verbinden aan kapitaal om maatschappelijk en commercieel potentieel te maximaliseren.

Naast de ontwikkeling van een pijplijn van regeneratieve therapieën biedt het Leiden Regenerative Medicine Platform toegang tot onderzoeksexpertise en cGMP-faciliteiten van wereldklasse door samenwerking met partners over de hele wereld.

Center for Commercialisation of Regenerative Medicine

Op internationaal niveau werken we nauw samen met het Canadese initiatief Center for Commercialisation of Regenerative Medicine (CCRM), dat zich richt op de commercialisatie, valorisatie of vermarkting van “levende” regeneratieve therapieën. Wij hebben de ambitie om de Europese hub voor CCRM te worden, zodat heel Europa in Leiden terecht kan voor de commercialisatie van hun regeneratieve zorgoplossing. Momenteel is er al een Australische CCRM-hub en worden er hubs opgezet in Japan en Israel.

Middel tegen afstoting donornier door BK-virus zet stap naar kliniek

Middel tegen afstoting donornier door BK-virus zet stap naar kliniek

Infectie met het BK-virus kan bij niertransplantatiepatiënten leiden tot een ernstige vermindering van nierfunctie en verlies van de getransplanteerde nier. LUMC-onderzoekers en LRMP zijn een oplossing op het spoor en krijgen ruim 900.000 euro om deze naar de kliniek te brengen.

'Europa dreigt ingehaald te worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde'

'Europa dreigt ingehaald te worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde'

Dat zegt hoogleraar Nierziekten aan het LUMC Ton Rabelink in een interview met Horizon, het magazine voor EU Research & Innovation.