Home

Instituten en afdelingen

Binnen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden en de Faculteit Geneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum richten veel instituten en afdelingen hun onderzoek op regeneratieve geneeskunde in de breedste zin van het woord. We brengen kennis over celbiologie, biomaterialen, nanotechnologie, farmacie, productie onder Good Manufacturing Practice (GMP), genetica, chemie, biostatistiek, modellering en beeldvorming samen, zodat we geavanceerde therapie├źn en diagnostiek tot bloei kunnen brengen.

Leiden Academic Center for Drug Research (LACDR)

Het LACDR maakt deel uit van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en heeft de missie om “… voorop te lopen in  fundamenteel onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die effectiever en veiliger zijn. En daarnaast nieuwe innovatieve manieren ontwikkelen om de juiste medicijnen, met de juiste dosering, op de juiste plaats toe te passen. ...". De drie hoofdlijnen van hun onderzoek omvatten 1) nieuwe therapeutische modaliteiten en nieuwe concepten in de vroege ontdekking van geneesmiddelen, 2) translationeel geneesmiddelenonderzoek en 3) gepersonaliseerde geneeskunde.

Afdeling Anatomie en Embryologie

Binnen het LUMC is de afdeling Anatomie en Embryologie gespecialiseerd in stamcelonderzoek met een bijzondere focus op vroege embryonale ontwikkeling. De focus ligt op hoe zogenaamde pluripotente cellen zich ontwikkelen tot specifieke celtypes, met bijzondere belangstelling voor de vorming van skeletspierweefsel en cardiovasculair weefsel.

Leiden Institute of Chemistry (LIC)

Het LIC omvat onderzoek in chemische biology en energie en duurzaamheid. Chemie is de centrale wetenschap die een gezonde toekomst mogelijk maakt in een duurzame samenleving. Onder andere nanomedicijnen en haar toepassing in de regenerateieve geneeskunde worden hier onderzocht.