Home

Samenwerken om chronische ziektes te genezen

Regeneratieve geneeskunde biedt grote kansen op medisch, economisch en maatschappelijk gebied. Nederland is een koploper met het LUMC voorop, en wil die voorsprong graag behouden. Daarom werken we samen met experts in binnen- en buitenland.

Samenwerken in RegMed XB

RegMed XB (regenerative medicine crossing borders) is een publiek-privaat samenwerkingsverband van onderzoeksinstituten, gezondheidsfondsen, bedrijven en de regionale overheid. Met een startbudget van 25 miljoen euro, en de ambitie dat de komende 10 jaar uit te breiden tot 250 miljoen kunnen we grote stappen maken. Zo komen resultaten zo snel mogelijk beschikbaar voor patiënten. De volgende partijen uit Leiden nemen deel aan RegMed XB: LUMC, Universiteit Leiden, gemeente Leiden, Ncardia, Mimetas, Galapagos, en Starfish Innovations. 

Het onderzoek richt zich op nieuwe behandelingen voor patiënten met osteoartritis (artrose), diabetes en nierziekten. Twee van deze onderzoekslijnen worden geleid door het LUMC. Internist-endocrinoloog Eelco de Koning werkt aan een therapie waarbij nieuwe insuline producerende cellen in het lichaam worden gebracht. Internist-nefroloog Ton Rabelink doet onderzoek naar het herstel van nierweefsel met lichaamseigen cellen.

Samenwerken in hDMT

Het orgaan-op-chipconsortium hDMT (human organ and Disease Model Technologies) is een pre-competitief, non-profit, technologisch R&D-instituut, met toonaangevende wetenschappers vanuit 14 Nederlandse organisaties (academische onderzoekscentra, onderzoeksinstituten, UMC’s en biotechbedrijven). Binnen dit consortium werken de hDMT-onderzoekers samen en delen en integreren hun kennis, expertise en onderzoeksfaciliteiten in de techniek, biologie, natuurkunde, scheikunde, farmacologie en geneeskunde om organen-op-chips te ontwikkelen met behulp van menselijke stamcellen.

Organen-op-chips zijn combinaties van menselijke mini-orgaantjes met onder andere microelektronica, microfluidica en nanosensors. Ze zijn belangrijk voor het ontwikkelen van veilige nieuwe medicijnen, het toepassen van personalized medicine en het verminderen van proefdiergebruik. hDMT streeft ernaar om de ontwikkelde organen-op-chips-modellen en onderzoeksgegevens via open access-publicatie en valorisatie toegankelijk te maken.

Samenwerken in reNEW

reNEW is een internationale samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum, de Universiteit van Kopenhagen in Denemarken en het Murdoch Children's Research Institute in Australië. Met bijna 400 mensen verdeeld over deze organisaties werken we samen aan stamcel onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe therapieën. 

Andere samenwerkingen

RegMed XB en hDMT zijn niet de enige samenwerkingsverbanden waar het LUMC aan deelneemt in het kader van regeneratieve geneeskunde. Op onze tijdslijn kun je zien waar we nog meer samen aan werken. Een belangrijk voorbeeld is het Europese consortium onder leiding van prof. Frank Staal naar het corrigeren stamcellen van baby’s zonder afweersysteem. Ook het Zwaartekrachtproject van prof. Christine Mummery waarin we onderzoek doen naar het kweken van miniatuurversies van hart-, hersen-, darm- en bloedvatcellen is een van de grotere samenwerkingsverbanden.

Steun ons onderzoek

Steun ons onderzoek

Wilt u bijdragen aan ons wetenschappelijk onderzoek naar regeneratieve geneeskunde? Neem dan gerust contact op met de Bontius Stichting.