Home

Samenwerken om chronische ziektes te genezen

Regeneratieve geneeskunde biedt grote kansen op medisch, economisch en maatschappelijk gebied. Nederland is een koploper met het LUMC voorop, en wil die voorsprong graag behouden. Daarom werken we samen met experts in binnen- en buitenland.

Samenwerken in het LUMC

In het LUMC werken onderzoekers en artsen samen aan regeneratieve geneeskunde, specifiek binnen het thema "Regenerative medicine of tissues and organs." Ze zijn verdeeld over verschillende afdelingen en werken aan diverse organen, ziektes en behandelingen. Ze werken in onderzoeksgroepen, onderzoeksfaciliteiten en op patiëntenafdelingen.

Sinds 2023 zitten veel van hen samen in het Mirai House, een nieuwe locatie van het LUMC. In dit gebouw werken onderzoekers van verschillende afdelingen en onderzoeksgroepen samen. Doordat ze aan dezelfde technieken werken kunnen ze door fysiek bij elkaar te zitten beter samenwerken en van elkaar leren.

Samenwerken met de Universiteit Leiden

De onderzoekers in het LUMC werken samen met verschillende faculteiten van de Universiteit Leiden binnen het stimuleringsprogramma regeneratieve geneeskunde. De Faculteit Geneeskunde (LUMC) leidt het programma voor regeneratieve geneeskunde, en de Faculteit Wiskunde en Natuurkunde (FWN) doet vanaf het begin mee. Door samen te werken op het gebied van zorg, (stam)celbiologie en technologie kunnen we nieuwe ideeën ontwikkelen in het laboratorium en behandelingen testen.

Daarnaast was er ook behoefte aan hulp buiten het laboratorium en het ziekenhuis, zoals bij juridische en ethische vragen. Daarom is de Faculteit Rechtsgeleerdheid nu ook betrokken bij het programma. En werken we samen met de afdeling Ethiek & Recht van het LUMC en met de Faculteit Geesteswetenschappen aan verschillende projecten.

Samenwerken met het Leiden Bio Science Park

Het LUMC werkt samen met partners op het LBSP om nieuw talent op te leiden, onderzoek te doen, en ervoor te zorgen dat nieuwe ontdekkingen bij de patiënten komen die ze nodig hebben.

Deze samenwerking is belangrijk om kennis om te zetten in producten, wat ook wel valorisatie wordt genoemd. Een belangrijk deel hiervan is de samenwerking tussen publieke instellingen (zoals universiteiten) en bedrijven. Universiteiten zijn goed in onderzoek en onderwijs, terwijl bedrijven vaak meer weten over het maken en verkopen van producten. Het LUMC speelt als innovatiemotor een grote rol in deze samenwerkingen op het park, waarbij de krachten gebundeld worden om de gezondheidszorg te verbeteren.  

Samenwerken in Nederland

Er wordt ook veel samengewerkt met organisaties buiten Leiden. In Nederland zijn er verschillende groepen van organisaties die aan hetzelfde onderwerp werken. In deze groepen zitten niet alleen universiteiten en ziekenhuizen, maar ook bedrijven, gezondheidsfondsen en organisaties voor patiënten.
Een belangrijk voorbeeld voor Leiden is RegMedXB, waar samen wordt gewerkt aan nieuwe behandelingen voor mensen met chronische ziektes. Hier werken niet alleen onderzoekers aan mee, maar ook bedrijven zoals NecstGen, die helpen om de behandelingen te maken. Daarnaast is het LUMC mede-oprichter van hDMT, een groep die onderzoek doet naar organen op een chip. Verder werken we mee aan:

Ook zijn er een aantal grote projecten geweest die geld gekregen hebben, waar landelijke netwerken uit zijn ontstaan. Voorbeelden zijn NOCI, LymphChip en CURE4LIFE.

Samenwerken in de wereld

Wetenschap stopt niet bij de grenzen van een land. Om genoeg kennis en mensen bij elkaar te krijgen om problemen op te lossen, moeten we ook met andere landen samenwerken. Dit gebeurt in verschillende projecten die geld hebben gekregen van de Europese Unie. Voorbeelden zijn het ISLET-project, waarin onderzoekers werken aan celtherapie voor mensen met diabetes type 1, en het REGeRNA-project, waarin onderzoekers manieren zoeken om hartweefsel te herstellen en zo hartfalen te behandelen.

Een ander groot project waar het LUMC onderdeel van is, is reNEW, waar bijna 500 onderzoekers werken aan stamcelonderzoek. Binnen reNEW zoeken we naar behandelingen voor ziekten, maken we menselijke modellen van stamcellen en kijken we naar de ethische en economische vragen die hierbij komen kijken. Binnen reNEW werken onderzoekers niet alleen in Europa, maar ook helemaal in Australië!

Steun ons onderzoek

Steun ons onderzoek

Wilt u bijdragen aan ons wetenschappelijk onderzoek naar regeneratieve geneeskunde? Neem dan gerust contact op met de Bontius Stichting.