Home

State-of-the-art faciliteiten

Een toekomstbestendige infrastructuur is essentieel voor onderzoek en innovatie in regeneratieve geneeskunde. In het LUMC en daarbuiten, op het Leiden Bio Science Park, hebben we een infrastructuur om trots op te zijn. Samen kunnen we de gehele keten van regeneratieve geneeskunde doorlopen, van ontdekking in het laboratorium, via testen in de mens naar toepassing in het ziekenhuis.

Technologische focus gebieden en faciliteiten in het LUMC

Het Leiden Genome Technology Center en ons Centrum voor Proteomics en Metabolomics geven wetenschappers de instrumenten om fundamenten van ziekte en gezondheid te bestuderen. Onze Flowcytometrie Core Faciliteit, de grootste in Nederland, biedt onze onderzoekers een voorsprong bij het identificeren en specificeren van cellen die een vooralsnog onbekende rol spelen in ziekteprocessen. Door deze cellen op dit microniveau te kunnen volgen, kunnen wij bijvoorbeeld ziektemechanismen achterhalen of de effecten van behandelingen meten. Op het terrein van beeldvormende technieken beschikken we over state-of-the-art technologie om eiwitten en moleculen zichtbaar te maken tot in de kleinste details, bijvoorbeeld in samenwerking met NeCEN, met de Universiteit Leiden.

LUMC humane iPSC hotel en GMP-faciliteit

In het LUMC humane iPSC Hotel, genereren we menselijke iPSC van goede kwaliteit voor onderzoekers binnen en buiten het LUMC. Naast het maken van iPSC cellen voor bijvoorbeeld onderzoek naar, en gebruik van organan-op-een-chip, worden hier ook trainingen aangeboden om succesvol met iPSC te werken. 

Daarnaast hebben wij de vergunningen om in onze Interdivisionele Good Manufacturing Practice faciliteit (IGFL) medicijnen, gentherapieën en celtherapieën te produceren die aan zulke strenge kwaliteitseisen voldoen dat ze ook in de mens gebruikt mogen worden. Het toepassen van deze therapieën (in het LUMC of elders ontwikkeld) vindt vervolgens plaats in onze klinische research unit, waar we de veiligheid en effectiviteit testen bij patiënten.

Faciliteiten op het Leiden BioScience Park

Op het Leiden BioScience Park, waar het LUMC onderdeel van uitmaakt, zijn verschillende bedrijven gevestigd die bezig zijn met regeneratieve geneeskunde en aanpalende initiatieven. Unieke faciliteiten zijn de Biotech Training Facility en het Center for Human Drug Research. De Biotech Training Facility biedt zeer gespecialiseerde opleidingen aan in de hoge kwaliteitseisen die gelden in een Good Manufacturing Practice (GMP) laboratorium. In het CHDR vindt vroeg-stadium medicijnonderzoek plaats. Hier kunnen nieuwe medicijnen voor het eerste bij gezonde mensen worden getest op veiligheid, met het LUMC letterlijk om de hoek.

Netherlands Center for the Clinical advancement of Stemcell and Gene Therapies (NecstGen)

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is in 2020 gestart met de bouw van de grootste non-profit stamcel- en gentherapiefaciliteit van Nederland, en een van de grootste GMP-faciliteiten in Europa. Het NecstGen, het Netherlands Center for the Clinical advancement of Stemcell and Gene Therapies, is gerealiseerd in het Mirai house op het grootste Life Science en Health cluster van Nederland, het Leiden Bio Science Park waar ook het LUMC deel van uitmaakt. NecstGen kan worden gebruikt voor de GMP-productie van celproducten, specifiek geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC) en gentherapie voor klinische toepassing, door medewerkers van binnen het LUMC en ver daarbuiten. 

LUMC bouwt grootste stamcelfaciliteit voor Nederland

LUMC bouwt grootste stamcelfaciliteit voor Nederland

In 2022 is het Netherlands centre for the Clinical advancement of Stemcell and Gene Therapies (NecstGen) geopend, een van de grootste non-proft GMP-faciliteiten van Europa. 

LERU: innovatieve geneesmiddelen sneller naar de patiënt

LERU: innovatieve geneesmiddelen sneller naar de patiënt

Hoe kunnen universiteiten eraan bijdragen dat innovatieve geneesmiddelen genaamd Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s) sneller de patiënt bereiken?