Home

Longen en regeneratieve geneeskunde

Longemfyseem is een chronische ziekte waarbij steeds meer longblaasjes kapot gaan en patiƫnten het benauwd krijgen. Huidige behandelingen richten zich op symptoombestrijding, maar de longblaasjes kunnen nog niet hersteld worden. Regeneratieve geneeskunde biedt kansen voor functieherstel van de longen.

Longblaasje-op-een-chip

We werken hard aan een zogenoemd longblaasje-op-een-chip: een modelsysteem van een menselijke long. Dit gebeurt in samenwerking met andere partijen binnen het human organ and Disease Model Technologies (hDMT) initiatief. Met dit testmodel van een menselijk longblaasje kunnen we de effecten van nieuwe medicijnen testen voordat ze toegediend worden aan een patiënt. Daarnaast zou dit model kunnen worden gebruikt om longherstel te bestuderen.

Wat doen longen en hoe vaak gaat het mis?

Longen zijn essentieel voor het opnemen van zuurstof uit de lucht in ons bloed en het afvoeren van de geproduceerde CO2. In de longen zitten 300 tot 500 miljoen longblaasjes die zorgen voor deze gasuitwisseling. In Nederland heeft 4 tot 7% van de mensen longemfyseem. Hun longblaasjes zijn beschadigd, waardoor ze zuurstof slechter kunnen opnemen en patiënten vaak erg benauwd zijn. De ziekte kan ontstaan door bijvoorbeeld roken en astma. In het LUMC hebben wij specifieke expertise in de behandeling van patiënten met COPD bij alpha-1-antitrypsine deficiëntie, een zeldzame erfelijke aandoening die tot beschadiging van de longen en andere organen leidt.

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw en het Longfonds.

ZonMw-subsidies voor proefdiervrij onderzoek

ZonMw-subsidies voor proefdiervrij onderzoek

Met de subsidie wordt een methode ontwikkelt om luchtwegepitheel te kweken uit kleine hoeveelheden patiëntenmateriaal. Zodoende kan er proefdiervrij onderzoek naar de ontwikkeling van longziekten en de schadelijke effecten van ingeademde stoffen worden gedaan.