Home

Nieren en regeneratieve geneeskunde

De enige behandeling voor ernstig chronisch nierfalen is momenteel een niertransplantatie. Vanwege het tekort aan donororganen staan in Nederland meer dan 600 mensen op de wachtlijst. Regeneratieve geneeskunde biedt kansen om die wachtlijsten te verminderen.

Celtherapie na niertransplantatie

We behandelen patiënten na een niertransplantatie met mesenchymale stromale cellen, een soort stamcellen. Dit doen we zodat ze minder afweeronderdrukkende medicatie hoeven te gebruiken en het donororgaan langer meegaat. Rond het jaar 2023 hopen we te weten of dit een succesvolle interventie betreft die wereldwijd toegepast kan gaan worden.

Celtherapie voor revitalisatie en regeneratie van donornier

Om de kwaliteit en hoeveelheid donororganen te verbeteren is er recent in het LUMC een onderzoek gestart naar het toepassen van nieuwe pomptechnieken voor nieren voorafgaand aan transplantatie in samenwerking met Groningen en Rotterdam. We weten ook dat mesenchymale stromale cellen (MSC) regeneratie van nierweefsel kunnen stimuleren. Deze eigenschap willen we gebruiken om donornieren voorafgaand aan transplantatie te revitaliseren door ze buiten het lichaam te behandelen met mesenchymale stromale cellen. We denken zelfs dat we in het jaar 2030 nieren die nu bestempeld worden van een te slechte kwaliteit alsnog geschikt kunnen maken voor transplantatie. In de orgaanperfusie- en regeneratieoperatiekamer van het LUMC Transplantatie Centrum vinden eerste experimenten plaats.

Toekomstmuziek: een in het lab gekweekte functionele nier

Ons uiteindelijke doel is om over tientallen jaren nierpatiënten te genezen zonder dat ze levenslang medicijnen moeten slikken of moeten dialyseren. Dit kan alleen door zelf nieren te kweken en daarmee een oneindige voorraad donornieren beschikbaar te hebben. We gebruiken hiervoor zogenoemde geïnduceerde pluripotente stamcellen van de patiënt zelf, die we veranderen in volwassen niercellen. Deze cellen laten we uitgroeien op een geraamte. Het eindresultaat is een functionele kweeknier die niet wordt afgestoten.

Wat doen nieren en hoe vaak gaat het mis?

Nieren hebben twee belangrijke functies: het produceren van urine en het regelen van de vocht- en mineraalbalans en het produceren van hormonen. In Nederland heeft 9% van de bevolking een vorm van chronische nierschade. Wanneer de nierfunctie minder dan 10% wordt, is dialyse noodzakelijk. Dit is een behandeling die erg intensief is en geen uitzicht op genezing biedt. Niertransplantatie is de enige optie voor genezing, maar er is een tekort aan donororganen. Door de drie bovenstaande manieren willen we huidige transplantatie succesvoller maken en de hoeveelheid donororganen vergroten.

Dit onderzoek wordt ondersteund door ZonMw, Nierstichting, European Community's Seventh Framework Program, Health Holland en het Wiyadharma fellowship.

Impuls voor gerevitaliseerde donornier

Impuls voor gerevitaliseerde donornier

De Nierstichting en het LUMC hebben een bijdrage van 690.000 euro gekregen van de Vriendenloterij. Met het geld kunnen er belangrijke stappen worden gezet naar meer succesvolle niertransplantaties en een kortere wachtlijst. Het project draait om de gerevitaliseerde donornier.

Stamcelweefsel uit de 3D-printer

Stamcelweefsel uit de 3D-printer

Prof. Little van het Murdoch Children's Research Institute (MCRI) en prof. Ton Rabelink van het LUMC gaan samenwerken om ​​3D-geprint op stamcel gebaseerd weefsel te ontwikkelen. Het weefsel zou op een dag kunnen worden gebruikt voor de behandeling van terminale nierziekte. 

Celtherapie om de afweer te onderdrukken na transplantatie

Celtherapie om de afweer te onderdrukken na transplantatie

Internist-nefroloog prof. dr. Marlies Reinders streeft naar een betere langetermijnoverleving na niertransplantatie. Ze onderzoekt een mogelijk alternatief voor medicijnen die de afweer onderdrukken: celtherapie. Dat vertelt ze aan de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Transplantatie brengt gekweekte mini-nier grote stap verder in ontwikkeling

Transplantatie brengt gekweekte mini-nier grote stap verder in ontwikkeling

Een mini-nier kweken uit menselijke huidcellen is een prachtige prestatie, maar deze laboratoriumversie is nog geen volgroeide en werkende nier. Leidse en Australische onderzoekers  transplanteerden zo’n mini-nier onder het kapsel van de nier van een muis en zagen dat hij daar uitgroeide tot een meer volwassen mini-orgaan inclusief bloedvaten.